Anunt SARS-Cov2/COVID-19 2020

 În anul 2020, în. cadrul INML Minovici București au fost efectuate 103 autopsii medico-legale solicitate de catre organele judiciare, în conformitate cu prevederile art. 185 Codul de Procedură Penală, privind persoane diagnosticate in timpul vietii sau dupa moarte cu ocazia autopsiei medico-legale cu infecție SARS-Cov2/COVID-19. 

Numarul de autopsii medico-legale in aceste cazuri este la nivel national mult mai mare. In luna august 2020 erau comunicate din tara circa 140 de autopsii medico-legale (fara INML MM) in cazuri COVID-19 pozitive, raportare ce a fost comunicata Ministerului Sanatatii cu ocazia webinarului de patologie medico-legala organizat de INML MM in 28 august 2020; astazi numarul de autopsii medico-elgale in cazuri COVID -19 pozitive este peste 300 la nivel national. Cu aceasta rata de examinare necroptica Romania se afla intre tarile cu un numar ridicat de autopsii la nivel european si mondial in cazuri COVID pozitive. 

Toate aceste cazuri beneficiza de o corelare a cauzelor de deces cu examinari anatomopatologice complementare. 

In majoritatea cazurilor efectuate in INML MM boala si infecția virală a fost considerată intre cauzele de deces boala sau chiar starea morbida care a provocat decesul. In 38 din aceste cazuri a fost inregistrata intre cauzele mortii la alte stari morbide importante in tanatogeneza.